נעסוק היום באווירת ההקשבה הנדרשת על מנת לאפשר לשיחה להיות יעילה ובונה.
בס”ד
בשבועות הקודמים עסקנו בניהול נכון של וויכוחים בין בני זוג. הצבנו מטרה להגיע להקשבה מלאה לדעות של שני בני הזוג, על מנת ליצור שילוב בין הדעות, באופן שייתן דעה שלישית שלימה יותר.
על מנת להגיע לאופי כזה של שיחה, אמרנו שצריך להקפיד על כך שהיא לא תיעשה בזמן מריבה, אלא לאחר שנרגעים מעט.
השבוע אני רוצה להוסיף נדבך נוסף – שאלת האווירה.
גם אם הכעס כבר שכך מעט, וקבעתם זמן מתאים לשיחה, חשוב מאוד להקפיד על אווירה מתאימה.
שיחה שתתנהל תוך כדי שהאישה עושה כלים, והבעל מעיין מתעסק עם ההודעות האחרונות שקיבל במכשיר הסלולארי – הסיכוי שלה להגיע לתוצאות נמוך מאוד.
לכן, חשוב מאוד ליצור אווירה מתאימה, שתאפשר הקשבה מלאה.
חז”ל אמרו ש”נשים עם בפני עצמן הן”, ואם כך הדבר, הרי שלעומת הנשים, גם הגברים הם עם בפני עצמם. כלומר, היכולת להבנה הדדית, משולה לניסיון להבין תרבות שונה.
לדוגמא – שני עולים חדשים, האחד מרוסיה והשני מאתיופיה, שמעוניינים להכיר זה את זה, צריכים לדעת שהם עומדים לפגוש דרכי חשיבה, מנהגים ותרבות שונים לחלוטין.
על מנת להבין היטב את אופיה ותרבותה של התרבות אותה הוא מנסה להכיר, חשוב שכל אחד מהם ישתחרר מדעותיו הקדומות, ויפנה את ליבו להקשבה מלאה למתרחש. מיותר לציין שמי מהם שיעסוק לאורך הפגישה בטלפון הנייד שלו, יאבד את האפשרות לעשות זאת…
כך גם אדם שמנסה להבין את עמדתה של אשתו, או אישה שמתעניינת באמת בדעתו של בעלה, נדרשים לשם כך להבין שהם עומדים לפגוש עולם מושגים שונה במידה רבה מעולמם, ולהכין את עצמם להאזנה והתבוננות אמיתית.
פעמים רבות אני פוגש זוגות שמתארים כל אחד את עמדת רעהו, מתוך תמיהה גדולה כיצד יכול בן הזוג לחשוב כך. כאשר אני יוצר, במהלך הפגישה הטיפולית, הקשבה הדדית אמיתית, מתברר פתאום ההיגיון שבכל אחת מהעמדות, ומתוך כך מתאפשרת תנועה של בני הזוג זה כלפי עמדתה של זו.
אני מאמין שכאשר השיחה נעשית כך, ניתן להגיע לזה גם בבית.
בשבוע הבא אשתדל לתת מספר כלים שיעשו את השיחה ליעילה יותר, מתוך תחושה של הקשבה הדדית.